Zijn je huidige sportschoenen versleten, lelijk geworden of uit de mode? Dan is het hoog tijd om nieuwe, modieuze sportschoenen te kopen met een goede pasvorm. Zeker als je veel sport, bijvoorbeeld hardlopen of fitness, is goed passend schoeisel van groot belang. Kwalitatief goede sportschoenen voorkomen dat je voetproblemen krijgt en maken het sporten een stuk aangenamer. Maar waar moet je rekening mee houden als je nieuwe sportschoenen kopen wilt? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het maken van de juiste keuze? In dit artikel zetten we de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden, voor je op een rijtje.

Kies de juiste maat en beoordeel de pasvorm

Hét startpunt bij het kiezen van geschikte sportschoenen, is natuurlijk de juiste schoenmaat kiezen. Niet alle merken of types sportschoenen passen perfect in jouw maat, want soms zit dezelfde schoenmaat strakker of losser. Pas de schoenen dan ook altijd om te voelen hoe deze aanvoelt. Loop ook een stukje op je schoenen. Ben je niet tevreden? Dan valt de sportschoenen direct af, want bij twijfel ga je later spijt krijgen van je aankoop. Let er bij het kiezen van sportschoenen op dat je bij de teen ongeveer 1 centimeter speling moet hebben. Dit is belangrijk bij het landen en vooral als je de schoenen gebruikt voor duursporten, zoals hardlopen. Je hebt met die extra centimeter dan voldoende speling en voorkomt dat de schoen door herhaalde druk op je tenen zorgt voor ongemakken (zoals blaren of huidirritaties) of, erger nog, vervelende blessures.

De prijs is niet allesbepalend

Veel sporters denken dat dure of duurdere sportschoenen beter zijn dan voordelige exemplaren. Er is echter totaal geen bewijs voor deze stelling. Er zijn namelijk genoeg voordelig geprijsde sportschoenen die prima hun werk doen en heerlijk zitten. En omgekeerd kunnen sportschoenmerken uit de hogere prijscategorieën behoorlijk tegenvallen. Laat je dan ook niet leiden door de prijs van de schoenen, maar zet de pasvorm en het draagcomfort altijd op nummer één.

De sport die je beoefend is ook een belangrijke factor

Als je je sportschoenen gebruikt om te fitnessen, volstaan in principe de meeste soorten sportschoenen. Belangrijk is dat ze lekker zitten, stabiel zijn en demping bieden. Dit voorkomt dat je spieren en voetgewrichten overbelast raken en je geblesseerd raakt. Let ook op de zolen van je sportschoenen. Gebruik je ze voor hardlopen, danslessen of voor HIIT-achtige lessen? Dan is een goed verende en flexibele zool belangrijk om comfortabel te kunnen hardlopen. Bij het volgen van groepslessen op een gladdere vloer zijn zolen met ribbels of profielen een slimme keuze, bijvoorbeeld bij voetbalschoenen. Je hebt dan meer grip en glijdt minder snel weg.

Controleer het flexpoint van de sportschoen

Ten slotte moet je goed kijken naar het flexpoint van de sportschoenen. Onder het flexpoint wordt de plek verstaan die doorbuigt als je de schoen van voren en achter beet pakt en druk uitoefent. Het flexpoint moet bij de bal van je voet zitten, dus bij je voorvoeten. Als dat het geval is, heb je te maken met sportschoenen die niet gaan irriteren. Succes met sporten alvast en geniet vooral van je lekker zittende sportschoenen!