Het aanschaffen van een elektrische auto is een flinke investering, waar je natuurlijk goed over moet nadenken. Als er iets is wat je moet voorkomen, is het wel dat je een miskoop doet. Daarom is het belangrijk om goed op te letten en kritisch te zijn bij het zoeken naar een geschikte elektrische auto. Maar waar moet je op letten? In dit blog zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor de aanschaf van een elektrische auto voor je op een rijtje. Doe er je voordeel mee, want dan rijdt je straks relaxed rond in de elektrische auto van je dromen!

De actieradius: welke afstanden wil je rijden?

Bij de keuze voor een geschikte elektrische auto is de actieradius een belangrijk focuspunt. Onder de actieradius wordt de afstand verstaan die het elektrische voertuig op één volle accu kan afleggen. Moet je het hele land doorrijden voor zakelijke afspraken of ga je geregeld naar het buitenland, dan is een grot actieradius van belang om te voorkomen dat je je elektrische auto tijdens lange ritten tussendoor moet opladen. Let er hierbij dat de opgegeven actieradius van fabrikanten in de praktijk vaak 2/3 van de aangegeven rijafstand betreft. 300 km betekent vaak dat je kunt uitgaan van 200 km op één accu. De fabrieksgetallen vallen in de praktijk vaak tegen. Veder is je snelheid van invloed op de actieradius: joe harder en onregelmatiger je rijdt, hoe kleiner de actieradius uitvalt.

Het vermogen: meerdere motoren als optie

Moderne elektrische auto’s kunnen voorzien worden van meerdere motoren. Wil je graag een auto met mee vermogen, dan kun je ervoor kiezen om een extra motor te nemen. Je auto heeft dan een stuk meer vermogen en power. Uiteraard heeft dit wel invloed op de actieradius en zul je minder grote afstanden kunnen afleggen met een tweemotorige elektrische auto.

De accu: laadsnelheid en accugrootte

Van belang bij het vinden van een goede elektrische auto is ook de laadsnelheid van de accu. Kies als je vaak grote afstanden moet rijden altijd voor een accu die geschikt is voor snelladen. Niet alle accu’s hebben deze optie, dus let hier goed op. Verder is ook het formaat van de accu een aandachtspunt. Een grotere accu betekent in principe meer actieradius en dus een groter bereik. De accu kun je in principe beschouwen als de diesel- of benzinetank van je voertuig. Hoe groter deze is, hoe verder je ermee kunt rijden.

De prijs: let ook op voordeeltjes

Ten slotte is de prijs van je auto een punt aan aandacht. Over het algemeen geldt dat elektrische auto’s een stuk duurder zijn dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Maar prettig is natuurlijk dat je een stuk minder betaalt per kilometer, omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine of diesel. Aantrekkelijk is daarbij dat het tot 2025 zo is dat je bij het rijden van een elektrische auto geen motorvoertuigenbelasting hoeft te betalen. Vaak is ook het onderhoud voordeliger. Bekijk daarbij of het voor jou aantrekkelijk is om een elektrische auto te leasen. Dat is soms voordeliger dan je denkt!