Het goed en liever nog professioneel onderhouden van je tuin kan een hele uitdaging zijn. Zeker als je een grote tuin hebt met veel variatie qua flora en fauna, moet je een hoop tijd investeren om je tuin mooi en vitaal te houden. Belangrijk is daarbij dat je het tuinonderhoud op een goede manier uitvoert en dit praktisch en doordacht aanpakt. Wil je weten hoe je het beste jouw tuin kunt onderhouden? Dan moet je snel verder lezen, want in dit artikel hebben we de beste tips van hoveniers en tuinspecialisten voor je verzameld!

Zorg ervoor dat de tuinbodem vruchtbaar is en gezond blijft

Slim en efficiënt tuinonderhoud begint onderaan, namelijk bij de tuinbodem. Cruciaal voor een tuin met sterk en gezond gras, fleurige bloemen en sterke planten en struiken is een goede voedingsbodem. Zorg ervoor dat de tuingrond goed bemest wordt en vitaal is. Manieren om de grond te bemesten zijn er genoeg. Zo kun je compost gebruiken, maar ook (kunst)mest of mulch. Let hierbij goed op de juiste dosering. Als je te veel compost of mest aan de tuinaarde toevoegt, kan dit een averechts effect hebben en worden je bloemen en planten juist minder vitaal. Volg daarom altijd de aanwijzingen op de verpakking. Het beste moment om je tuin te gaan bemesten, is in het voorjaar.

Geef een grasgazon speciale aandacht

Anders dan de rest van je tuin, heeft een grasgazon niet een, maar twee keer per jaar bemesting nodig om mooi groen en strak te blijven. Dit kan het beste in het voorjaar en najaar. Zorg er verder voor dat je het gras geregeld maait. Dan blijft je gazon een stuk vitaler.

Pak onkruid slim aan voor een mooiere tuin

Heb je last van onkruid tussen het gras of bij je bloemen, planten en struiken? Haal dit dan regelmatig weg. Regelmatig onkruid wieden helpt om de groei hiervan tegen te gaan. Nog efficiënter om onkruid tegen te gaan, is door het probleem bij de wortel aan te pakken. Dit kan door bodemplanten te gebruiken met grote bladeren, zodat onkruid minder kans krijgt. Eventueel kun je de bodem bedekken met boomschors om onkruidgroei tegen te gaan. Een verdelgingsmiddel raden we niet aan, omdat je hiermee het milieu belast en de bodemkwaliteit daardoor uiteindelijk achteruit gaat.

Kies voor goed tuingereedschap

Ten slotte nog een laatste belangrijke tip voor het in goede staat houden van je tuin: gebruik goed tuingereedschap. Slim is om te kiezen voor gereedschappen die energiezuinig zijn en robuust. Maak na het gebruik je tuingereedschap altijd weer goed schoon. Zo gaan je spullen langer mee en heb je er nog lang plezier van!

Je tuin lenteklaar maken doe je zo!

In het voorjaar is het tijd om je tuin klaar te maken voor de lente en zomer. Verwijder dode takken, bladeren en ander tuinafval. Struiken, boompje en grote planten kunnen het beste in het voorjaar gesnoeid worden om hun kracht en vitaliteit te behouden. Maai in het voorjaar je gazon en, we noemden het al, zorg ook voor een goede bemesting van gras, planten en andere tuinflora.