Tegenwoordig hebben heel veel jongeren een game-pc om verschillende soorten games op hoge kwaliteit te gaan kunnen spelen. Maar je hebt een hoop keuze uit veel verschillende soorten pc’s. Zo heb je een prebuilt pc en een custom pc. Maar wat is het verschil tussen een prebuilt pc en een custom pc? Hier lees je er meer over!

prebuilt pc

Een prebuilt pc is een pc die je kant en klaar koopt. Hierin is alles al ingebouwd zoals het moederbord, videokaart, processor en de rest van de onderdelen. Ook zit hier vaak al een besturingssysteem op geïnstalleerd zoals het meest gebruikte systeem namelijk Windows.

Het voordeel van een prebuilt pc is dat die al helemaal af is en alles er al in zit. Zodat als je je pc ontvangt je verder niks meer hoeft te doen aan onderdelen in de pc plaatsen en om er een besturingssysteem op te zetten. Dit scheelt je een hoop tijd en dit is ook ideaal als je zelf niet zoveel verstand heb over de instillatie van onderdelen dat je het niet zelf nog in elkaar hoeft te zetten.

custom pc

Een custom pc is een pc die je zelf helemaal in elkaar zet en installeert. Met deze pc koop je dus alle onderdelen zelf zoals een moederbord, videokaart, het geheugen en de overige onderdelen.

Het voordeel van een custom pc is dat je zelf alle onderdelen die je graag wilt hebben in je pc kunt kiezen. Als je een prebuilt pc gaat kopen zitten alle onderdelen er al in en kun je dus nooit alle onderdelen in je pc krijgen die je graag zal willen zien. Daarom is het maken van een custom pc een groot voordeel zodat je zelf alles kunt bepalen.

Nog een voordeel van het bouwen van een custom pc is dat het vaak goedkoper is dan als je een pre built komt. Ook zijn er in het begin van het jaar vaak onderdelen in de aanbieding zodat je voor niet al te veel geld al een hele goede pc kunt gaan bouwen.

Wat is beter?

Wat beter is is lastig te zeggen. Als je zelf niet heel veel verstand heb van het bouwen van een custom pc dan is het beter om te gaan voor een prebuilt pc zodat alle onderdelen al in de pc zitten en de pc al helemaal geïnstalleerd is.

Ben je zelf in staat om je eigen custom pc te bouwen? Dan is het beter om voor deze optie te gaan omdat je dan zelf kunt kiezen welke onderdelen die je graag wilt hebben er in je pc komen.

Ook als je gaat voor een custom pc kun je vaak nog onderdelen makkelijk vervangen zoals een upgrade van bijvoorbeeld je videokaart. Als je een prebuilt pc komt zitten er onderdelen in die moeilijk te vervangen zijn omdat er bijvoorbeeld maar één soort videokaart op het moederbord aan te sluiten is. Vaak zijn dit ook erg goedkope moederborden die in deze prebuilt pc’s zitten!